GR | EN
Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής
Assisted Reproductive Technologies

Βιογραφικά Iατρών:

 • Δρ Ευάγγελος Μακράκης
  Μαιευτήρας – Γυναικολόγος Αναπαραγωγής.
  Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών.

Υπεύθυνος Μονάδας Εξωσωματικής ‘Εμβρυο ART’ από το 2006.

Εξειδικευμένος στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή σύμφωνα με τις προδιαγραφές του EBCOG και της Ελληνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Εξειδικευμένος στις ενδοσκοπικές τεχνικές (επεμβατική και διαγνωστική υστεροσκόπηση / λαπαροσκόπηση).

Διετέλεσε Λέκτορας ΠΔ407 στην πανεπιστημιακή μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στο νοσοκομείο ‘Αρεταίειο’ (2002-2006).

Εργάσθηκε επί μακρόν στην Μεγάλη Βρετανία. Μεταξύ των κλινικών όπου εξειδικεύθηκε περιλαμβάνονται το Birmingham Women’s Hospital στην Αγγλία (πανεπιστημιακή μονάδα εξωσωματικής) και η Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Bari στην Ιταλία (τμήμα υστεροσκόπησης-λαπαροσκόπησης).

Έχει 55 δημοσιεύσεις σε διεθνή ιατρικά περιοδικά, 16 δημοσιεύσεις σε ελληνικά ιατρικά περιοδικά, 76 ανακοινώσεις σε συνέδρια ενώ έχει συγγράψει ένα βιβλίο γυναικολογίας και ένα εγχειρίδιο για την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Είναι κριτής δημοσιεύσεων σε έγκριτες ιατρικές επιθεωρήσεις (‘Fertility and Sterility’, ‘Reproductive BioMedicine Online’, ‘European Journal of Obstetrics and Gynecology and Reproductive Biology’, ‘International Journal of Gynecology and Obstetrics’, και άλλες).

Δείτε το αναλυτικό βιογραφικό (PDF αρχείο).

 • Δρ Δημήτριος Γιάνναρης
  Μαιευτήρας – Γυναικολόγος Αναπαραγωγής.
  Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Υπεύθυνος Μονάδας Εξωσωματικής ‘Εμβρυο ART’ από το 2006.

Εξειδικευμένος στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή σύμφωνα με τις προδιαγραφές του EBCOG και της Ελληνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Διετέλεσε επιστημονικός υπεύθυνος στην πανεπιστημιακή μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στο νοσοκομείο ‘Αττικόν’ ως λέκτορας ΠΔ407 (2004-2008).

Μεταξύ των κλινικών όπου εξειδικεύθηκε περιλαμβάνεται το Royal Infirmary Hospital στο Aberdeen Σκωτίας (πανεπιστημιακή μονάδα εξωσωματικής).

Εχει περισσότερες από 15 δημοσιεύσεις σε διεθνή ιατρικά περιοδικά και ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια.

Δείτε το αναλυτικό βιογραφικό (PDF αρχείο).


 • Δρ Δημήτριος Χασιάκος (1955-2014)
  Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

Ο κ. Δ.Χασιάκος αφιέρωσε την ζωή του στο ιατρικό λειτούργημα. Προσέφερε ανεκτίμητο κλινικό και επιστημονικό έργο αλλά πάνω από όλα στάθηκε με ανθρωπιά δίπλα στις χιλιάδες γυναίκες που τον εμπιστεύθηκαν. Όντας ένας εκ των ιδρυτών της Μονάδας ‘ΕΜΒΡΥΟ ART’ απετέλεσε πρότυπο για την ομάδα μας αφήνοντας ως κληρονομιά την εμπειρία και τις γνώσεις του. Την κληρονομιά αυτή, υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να την παρέχουμε απλόχερα στα ζευγάρια που ζητούν την βοήθειά μας. Η δύναμη, η αξιοπρέπεια και το θάρρος του κ. Χασιάκου μέχρι το τέλος της ζωής του, θα παραμείνουν ανεξίτηλα χαραγμένα στην μνήμη όλων μας.

 • Δρ Θεόδωρος Μουστακαρίας
  Μαιευτήρας – Γυναικολόγος.
  Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών’


Ομιλίες:

 • Φεβρουάριος 2017
  • Οι ιατροί της Μονάδας κ.κ. Γιάνναρης, Μακράκης, Μουστακαρίας, συμμετείχαν στο συνέδριο ‘Best of ESHRE and ASRM’ που διοργανώθηκε στο Παρίσι με την συνεργασία των δύο μεγαλύτερων επιστημονικών εταιρειών στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, της Ευρωπαικής (ESHRE) και της Αμερικανικής (ASRM).

  • Ο κ. Μακράκης έδωσε διάλεξη στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας που διοργανώθηκε στην Αθήνα από την Ελληνική Εταιρεία Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας. Το θέμα της διάλεξης ήταν ‘Θεραπεία Υπογονιμότητας στο Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών’

 • Δεκέμβριος 2016
  • Ο κ. Μακράκης έδωσε διάλεξη στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Στειρότητας που διοργανώθηκε στην Θεσσαλονίκη από την Ελληνική Εταιρεία Γονιμότητας και Στειρότητας. Το θέμα της διάλεξης ήταν: ‘Διατήρηση Γονιμότητας για μη ιατρικούς λόγους’


 • Ιούλιος 2016
  • Η Μονάδα μας παρουσίασε στο ετήσιο συνέδριο της ESHRE ερευνητική ανακοίνωση:
   V. Dinopoulou, S. Liarmakopoulou, C. Anagnostopoulou, M. Fligou, A. Siozou, T. Moustakarias, D. Giannaris, E. Makrakis.
   ‘Gonadotropin-releasing hormone agonist versus hCG for triggering of final follicular maturation in GnRH antagonist protocol -Differential effects on Day 3 embryo quality’
   - 32nd Annual Meeting of ESHRE, Helsinki, Finland 2016, Hum Reprod 2016; 31 (supp 1): i442

  • Η Μονάδα μας δημοσίευσε στο διεθνές ιατρικό περιοδικό International Journal of Endocrinology and Metabolism πρωτότυπη εργασία σχετικά με την σωστή επιλογή των καλύτερων εμβρύων για εμβρυομεταφορά: -- E. Makrakis, V. Dinopoulou, D. Giannaris: ‘The path of embryo selection for improving IVF success rates’¨Endocrinol Metab Int J 2016, 3(2): 00041


 • Νοέμβριος 2015
  • Ο κ. Μακράκης έδωσε διάλεξη στο 2ο Συνέδριο Εξωσωματικής γονιμοποίησης της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 19-21/11/2015. Το θέμα της διάλεξης ήταν: "Πυροδότηση τελικής ωοθυλακικής ωρίμανσης με GnRH αγωνιστή".

  • Ο κ. Γιάνναρης έδωσε διάλεξη στο 2ο Συνέδριο Εξωσωματικής γονιμοποίησης της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 19-21/11/2015. Το θέμα της διάλεξης ήταν: Πρωτόκολλα αγωνιστή ή ανταγωνιστή: υπάρχουν ακόμη διλήμματα;

  • Η εμβρυολόγος της Μονάδας μας κ. Χριστίνα Αναγνωστοπούλου παρουσίασε στο 2ο Συνέδριο Εξωσωματικής γονιμοποίησης της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 19-21/11/2015, ερευνητικό έργο της επιστημονικής ομάδας του ΕΜΒΡΥΟ A.R.T. με θέμα Έμβρυα δεύτερης ή τρίτης ημέρας που δεν επιλέχθηκαν για εμβρυομεταφορά ή κρυοσυντήρηση και η εξέλιξή τους σε βλαστοκύστεις.


 • Μάιος 2015
  O κ. Μακράκης έδωσε διάλεξη στο 13o Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιευτικής και Γυναικολογίας που πραγματοποιήθηκε στον Βόλο, με θέμα: Corifollitropin Alfa: ο νέος παρατεταμένος διεγέρτης των ωοθηκών.


 • Μάιος 2014
  Οι κ.κ. Γιάνναρης και Μακράκης έδωσαν ομιλίες στην Επιστημονική Εκδήλωση: ‘Corifollitropin Alfa: Αποτελέσματα – Κλινική Εμπειρία – Νέες Προοπτικές’, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (31/05/14).
  Ο κ. Μακράκης ανέπτυξε το θέμα ‘Εισαγωγή στην Corifollitropin Alfa (ELONVA)’ ενώ ο κ. Γιάνναρης παρουσίασε ενδιαφέροντα περιστατικά από την χρήση του φαρμάκου στην Μονάδα.


 • Απρίλιος 2014
  o Ο κ. Μακράκης έδωσε διάλεξη στο ‘2ο Επιστημονικό Σεμινάριο: Νεώτερες Εξελίξεις στην Υστεροσκόπηση-Νέες Τεχνικές-Hands-On’, που πραγματοποιήθηκε στην Κλινική Ρέα (26/04/14). Το θέμα της διάλεξης ήταν ‘Υποβλεννογόνια Ινομυώματα και Υπογονιμότητα’.


 • Νοέμβριος 2013
  • ο κ. Μακράκης έδωσε διάλεξη στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής με θέμα: ‘Πολλαπλές αποτυχίες εμφύτευσης: ανατομικοί και λειτουργικοί παράγοντες’.

  • ο κ. Γιάνναρης έδωσε διάλεξη στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής με θέμα: ‘Υποστήριξη Ωχρινικής φάσης στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή’.


 • 21/02/2013
  Ο κ. Ε. Μακράκης έδωσε διάλεξη στο Μαιευτήριο ‘Μητέρα’ με θέμα: ‘Ποσοστά επιτυχίας Εξωσωματικής Γονιμοποίησης: Μύθοι, αλήθειες και η σημασία της λεπτομέρειας’.


 • 26-27/10/2012
  Ο κ. Ε. Μακράκης έδωσε διάλεξη στο 12ο Διεθνές Συνέδριο Παχυσαρκίας που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα με θέμα: ‘Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή σε υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες’.


 • 1-4/07/2012
  Οι ιατροί και εμβρυολόγοι της Μονάδας ‘ΕΜΒΡΥΟ ART’ ανακοίνωσαν στο 28ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της ESHRE που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη τα εξαιρετικά αποτελέσματα από την εφαρμογή της καινοτόμου τεχνικής IMSI σε ζευγάρια με πολλαπλές αποτυχίες εμφύτευσης καθώς και σε περιπτώσεις με υψηλό δείκτη κατάτμησης DNA σπέρματος και/ή παρουσία αυξημένου ποσοστού ανωμάλων μορφών σπερματοζωαρίων.


 • 17-20/05/2012
  Οι ιατροί και εμβρυολόγοι της Μονάδας ‘ΕΜΒΡΥΟ ART’ ανακοίνωσαν στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιευτικής & Γυναικολογίας που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη την τεχνική επιλογής σπερματοζωαρίων IMSI.


 • 29-30/10/2010
  Στις 30/11/2010 ο κ. Ε. Μακράκης έδωσε διάλεξη στο 10ο Διεθνές Συνέδριο Παχυσαρκίας που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα με θέμα: ‘Εξωσωματική γονιμοποίηση στην παχύσαρκη γυναίκα’


 • 12/12/2009
  Στις 12/12/2010 πραγματοποιήθηκε στο Καλαμάτα ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ με ομιλητές τους υπεύθυνους ιατρούς της μονάδας ΈΜΒΡΥΟ ART’ Ε.Μακράκη και Δ.Γιάνναρη και με συμμετοχή μεγάλου αριθμού ιατρών. Τα θέματα που αναπτύχθηκαν αφορούσαν τις νεώτερες τάσεις και συνήθειες στην θεραπευτική αντιμετώπιση των υπογόνιμων ζευγαριών.


 • 30-31/11/2009
  Στις 30/11/2009 ο κ. Ε. Μακράκης έδωσε διάλεξη στο 9Ο Διεθνές Συνέδριο Παχυσαρκίας που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης με θέμα: ‘Επηρεάζει η παχυσαρκία την εξωσωματική γονιμοποίηση;’


 • 08-09/05/2009
  Στις 08-09/05/2009 πραγματοποιήθηκε στο Καρπενήσι Ευρυτανίας ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ με ομιλητές τους υπεύθυνους ιατρούς της μονάδας ΈΜΒΡΥΟ ART’ Ε.Μακράκη και Δ.Γιάνναρη και με συμμετοχή μεγάλου αριθμού ιατρών. Τα θέματα που αναπτύχθηκαν αφορούσαν τις θεραπευτικές επιλογές στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας, τους αποτελεσματικούς τρόπους διαχείρισης του υπογόνιμου ζευγαριού και τα νεότερα δεδομένα στο πεδίο της εξωσωματικής γονιμοποίησης.


 • 04-05/10/2008
  Στις 04-05/10/2008 πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ με ομιλητές τους υπεύθυνους ιατρούς της μονάδας ΈΜΒΡΥΟ ART’ Ε.Μακράκη και Δ.Γιάνναρη. Το θέμα του συμποσίου ήταν ‘Θεραπευτικά πρωτόκολλα στην υπογονιμότητα και διαχείριση των υπογόνιμων ζευγαριών’, και συμμετείχε μεγάλος αριθμός ιατρών από την Αθήνα και τους νομούς Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας. Μεταξύ των ομιλιών ήταν οι κατωτέρω:

 • 13/09/2008
  Στις 13/09/2008 πραγματοποιήθηκε στους χώρους της μονάδας ‘ΕΜΒΡΥΟ ART’ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ με συμμετοχή ιατρών από την Αθήνα και την επαρχία. Ομιλητές ήταν οι υπεύθυνοι ιατροί της μονάδας Δ.Γιάνναρης και Ε.Μακράκης, καθώς και οι εμβρυολόγοι της Μονάδας Ε.Ορφανουδάκη και Κ.Αγαπητού. Τα θέματα των ομιλιών ήταν:

 • 29/11/2008
  Στις 29/11/2008 ο κ. Δ.Γιάνναρης έδωσε διάλεξη στο Πανελλήνιο Συνέδριο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας με θέμα:
 • 13/12/2007
  Στις 13/12/2007 ο κ. Ε.Μακράκης έδωσε διάλεξη στο Μαιευτήριο ΜΗΤΕΡΑ με θέμα:
 • 30/11/2006
  Στις 30/11/2006 ο κ. Ε.Μακράκης έδωσε διάλεξη στο Μαιευτήριο ΜΗΤΕΡΑ με θέμα:
 • 20/10/2006
  Στις 20/10/2006 ο κ. Ε.Μακράκης έδωσε διάλεξη στο 55ο Παγκόσμιο Συνέδριο CIDESCO με θέμα:
 • 10/06/2005
  Στις 10/06/2005, ο κ.Ε.Μακράκης έδωσε διάλεξη στην Αρεταίειο Νοσοκομείο με θέμα:
 • Παρουσίαση του κ.Γιάνναρη στο Aberdeen, Scotland, με θέμα 'Outcome of Surgical Sperm Retrieval (SSR) Followed by ICSI in Men with Obstructive Azoospermia'